Houtsoorten

Er zijn veel verschillende houtsoorten maar ze dienen niet allemaal voor dezelfde functie. Voor binnen kan vrijwel elke soort hout dienen maar buiten niet. De ene houtsoort is al wat duurzamer dan de andere.
De duurzaamheid van houtsoorten wordt onderverdeeld in klassen. Zo behoort zachthout tot de minst duurzame klasse en tropisch hout tot de meest duurzame. Natuurlijk is niet alleen de klasse van belang voor de levensduur maar ook hoe het hout behandeld wordt, is van grote invloed.

Massieve eik

Eik is onze absolute favoriet voor binnen maatwerk. Zo hebben we in het verleden al salontafels, kasten, dressoirs en nog meer meubels gemaakt, maar het kan ook perfect dienen als interieurafwerking. Ook om vloeren en wanden te bekleden is eik topmateriaal. Hoewel dat eik duurzaamheidsklasse 4 is, kan je het buiten toch maar beter houden om bijgebouwen en pool houses mee te zetten. Eik kan behandeld worden voor binnen gebruik zodanig dat het zijn typische kleur behoudt maar buiten vergrijst het op den duur als elke andere houtsoort.

Padouk

​Padouk is op het gebied van kwaliteit een van de beste tropische hardhout soorten & daarom ook onze eerste keuze voor buiten. Het is veelvoudig toepasbaar, van meubels tot constructies, bekleding van tuinhuizen, houten schutsels maar ook terrassen & nog veel meer! Padouk herkent men zeer gemakkelijk aan zijn rode kleur. Echter na blootstelling aan de zon verandert deze kleur snel naar roodbruin tot uiteindelijk zwartbruin.

Teak

​Teak is een populaire houtsoort als het aankomt op meubels, zowel binnen als buiten. Dit komt omdat het goed bestand is tegen weer & wind, zelfs zonder onderhoud. Teakhout bevat een bovengemiddelde hoeveelheid olie, hars & kalk wat het hout van nature uit waterafstotend maakt. Deze samenstelling zorgt ervoor dat het hout niet snel uitdroogt en daardoor ook zeer geschikt is voor buiten. Teakhout heeft een warme bruine kleur die op den duur gaat vergrijzen.

Stijgerhout

​Steigerhout is in feite gewoon een ander woord voor verouderd hout. In de meeste gevallen gaat het hier om verouderde grenen planken die al dan niet al eens een ander doel gediend hebben. Deze planken zijn natuurlijk vergrijsd en zijn momenteel super in trek voor allerhande toepassingen. Door hun unieke look kan je hier vrijwel alle kanten mee uit! Een moderne eettafel of zitbank voor in de leefruimte? Of liever een als wandbekleding van uw tuinhuis of schutting in de tuin? Tal van opties!

Thermo-wood

​Thermowood is een milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout. Van nature is het hout niet duurzaam en ongeschikt voor buitengebruik. Door het hout echter langdurig te verhitten in een speciale oven verandert de structuur en de duurzaamheid en behoort het tot 1 van de hoogste duurzaamheidsklassen. Thermowood is goed bestand tegen vocht en daarom vooral geschikt voor toepassingen buiten zoals gevelbekleding, tuinafsluitingen of bekleding van een tuinhuis.

Azobe

​Azobe is een bijzonder harde en daarom ook zeer duurzame houtsoort. Deze wordt voornamelijk gebruikt om zware constructies te maken die weer en wind moeten kunnen weerstaan maar ook grote krachten moet kunnen opvangen. Dit hout wordt vaak gebruikt bij de opbouw van houten schutsels, zoals poortpalen, funderingen van houten terrassen, vlechtmatten, etc. 

Nood aan raad op maat? Of heb je interesse in een ander type hout?